prodavach kupuvach

ПРОДАВАЧ/КУПУВАЧ

Като в известната басня за торбата с хитрини на лисицата и трите хитринки на таралежа ще Ви предложим три изпитани от опита на агенцията полезни съвета.

Независимо дали сте продавач или купувач трите основни неща които трябва да знаете са:

• „Излезте” доколкото това е възможно от емоционалната страна на въпроса. Всеки продавач като правило е абсолютно убеден, че на пазара неговия имот е един от най-добрите и съответно трябва да получи възможно най-добрата цена. Всеки купувач счита, че на пазара той е един от най-сериозните купувачи с реален бюджет и по тази причина той е страната, която има еднолично правото да определя условията по сделката;

• „Вижте” пазара. Преди да предприемете конкретни действия, за да станете участник на пазара опитайте се да се ориентирате в параметрите към конкретния момент. Днес това е относително лесно. С един клик на мишката ще се озовете в „море“ от предлагани имоти. Трябва да имате предвид, че това са офертни цени за продажба. Реалната продажна цена като правило често е по-ниска от цената на която се предлага имота. Опитайте се сами да оцените къде в това предлагане се намира Вашият имот, който продавате или желаете да закупите по три основни критерия – преди всичко локация!, вид и състояние;

• Изберете начина по който да реализирате намерението си. Възможностите са три: сам, чрез познати и приятели или чрез агенция. За да се справите сам, ако сте продавач – обичайният начин е да обявите имота си в специализираните издания или Интернет. Ако имотът Ви е продаваем пригответе се да вдигате телефона си първоначално почти денонощно и очаквайте прозвънявания и до една година след пускане на обявата. Ако сте купувач пригответе се да изчетете много художествени описания и да разгледате множество снимки, които няма да покажат нищо характерно за имота, или поне това ,което е важно на Вас. Трябва да прозвъните стотина оферти, оглед евентуално на една трета от тях и много е възможно да се окажете на изходна позиция. Повярвайте ни след дългогодишна практика, знаем за какво става въпрос. Чрез познати и приятели. Вие на колко от приятелите и познатите си сте помогнали да купят или продадат имот?

Съвсем естествено е да Ви посъветваме да ползвате услугите на агенция за недвижими имоти. Изборът на такава оставяме на Вас – чрез препоръка, Интернет, лично посещение с пряк контакт и впечатления…. На първо място пестите време, енергия, излишни емоции. На второ място, но не и по значение – имате сигурност, че ще продадете/купите, при това на възможно най-добрата пазарна цена, със съответната законова защита и правни гаранции на сделката. И ОЩЕ.

 

АКО СТЕ ПРОДАВАЧ

• Проверете пълнотата и изрядността на документите на имота. Често, особено при наследствените имоти неприятните изненади се появяват при подписване на предварителния договор. Ако проблемът е решим в рамките на обичайните 30 дни за сключване на окончателен договор по нотариален ред е добре, но понякога и 6 месеца не стигат. А за времето в което се търси купувач на имота Ви проблемът може да бъде разрешен. Ако нямате адвокат, за да установи състоянието на документите, това може да направи нашия адвокат.

• Сключете договор за поръчка за продажба на имота с избрания от Вас посредник. Много често продавачите изповядват верую, че колкото повече фирми предлагат имота , толкова вероятността да се продаде е по-голяма. Напълно погрешно. Купувачът на имота Ви е един! Пазарът на недвижими имоти е един! Купувачът на Вашия имот сам или чрез агенция винаги ще стигне до Вашия имот. Ако посредникът е един той ще Ви уведоми и договори условия по сделката. В условията на конкуренция, ако посредниците са повече имотът Ви се предлага на различна цена при различни условия. Това обърква евентуалния купувач и поражда съмнения за „нередовност” на имота. Ако все пак реши да го купи, фирмите през които е минал съответния клиент е много вероятно всяка една от тях да претендира, че тя е посредника продал Вашия имот. Това определено не помага за сключване на желаната от Вас сделка.

В Европа и Америка, където брокерската професия е с дългогодишна история, имотите се предлагат като правило само чрез една фирма-посредник.В България решението за броя на фирмите, предлагащи имота Ви за продажба е Ваше. При една среща с избрания от Вас посредник, можете да прецените професионалните му качества и евентуално да му се доверите, той да представлява Вашите интереси на пазара за недвижими имоти.

АКО СТЕ КУПУВАЧ

• Направете реална оценка на бюджета, който може да си позволите. Към продажната цена следва да имате предвид, че дължите възнаграждение на посредника и разходи по сделката / местен данък по ЗМДТ, който варира за различните области на страната, нотариална такса и такса за вписване/. Общо не по-малко от 5%. При по-висока продажна цена е възможно да договорите част от разходите да бъдат за сметка на продавача.

• Цел на инвестицията. Изключително важно условие! Целта определя локацията и вида на имота: ако е жилище – за лични нужди, за рента, инвестиция; ако е магазин или офис – предмет на дейност, търсен поток от клиенти; ако е парцел за строителство – какво ще строите, с каква застроена и разгъната застроена площ, вид на обекта.

• Водещ критерий – с кое няма да направите компромис: локация, вид, състояние, цена. Трябва да бъдете напълно наясно, че компромис при закупуването има винаги. Идеалният имот отговарящ на вашите изисквания в реалния пазар е трудна и почти непостижима цел. Подгответе се да оцените качeствата на имота, който ще купите и да приемете недостатъците му!

• Не забравяйте, че закупуването на имот е инвестиция. Винаги може да Ви се наложи в последствие да продадете имота. За това въпросът доколко е ликвиден подобен имот не е от второстепенно значение. Определено, на база дългогодишния ни опит и доказани резултати в тази посока можем да Ви бъдем полезни.

И най-вече: Доверете се на избрания от вас посредник! Не може да отидете на лекар и без да опишете пълно и точно състоянието си да очаквате правилна диагноза и ефективно лечение. Така е и при нас. Ако не приемем имота Ви като наш собствен или не възприемем Вашето желание за покупка като наше – не можем да Ви помогнем. Затова – опитайте се максимално да ни се доверите.