for-rent-sign

НАЕМОДАТЕЛ/НАЕМАТЕЛ

Като в известната басня за торбата с хитрини на лисицата и трите хитринки на таралежа ще Ви предложим три изпитани от опита на агенцията полезни съвета.

Независимо дали сте наемодател или наемател трите основни неща които трябва да знаете са:

• „Излезте” доколкото това е възможно от емоционалната страна на въпроса. Всеки наемодател без изключение е абсолютно убеден, че на пазара неговия имот е един от най-добрите и съответно трябва да получи възможно най-добрата наемна цена. Всеки наемател счита, че на пазара той е един от най-желаните наематели с реален бюджет и по тази причина той е страната, която има еднолично правото да определя условията по сделката;

• „Вижте” пазара. Преди да предприемете конкретни действия, за да станете участник на пазара опитайте се да се ориентирате в параметрите към конкретния момент. Днес това е относително лесно. Влезте в най-добре работещия към момента портал за недвижими имоти в България www.imot.bg. Тук трябва да имате предвид, че това са офертни наемни цени, а не реалните наемни цени на които се сключват договорите. Опитайте се сами да оцените къде в това предлагане се намира Вашият имот, който отдавате под наем или желаете да наемете по следните критерии – преди всичко локация!, вид, срок на наемане, със или без обзавеждане, възможност за паркиране ;

• Изберете начина по който да реализирате намерението си. Възможностите са три: сам, чрез познати и приятели или чрез агенция. За да се справите сам, ако сте наемодател – обичайният начин е да обявите имота си в специализираните издания или Интернет. Ако имотът Ви е рентируем въоръжете се с търпение, за да отговаряте на многобройните прозвънявания до като дадете имота под наем, в последствие – дали вече не е свободен. Ако сте наемател пригответе се да откриете, че например във в-к „Позвънете” и в сп. „Варненски имоти”се публикуват няколко стотин обяви „дава под наем”. Тъй като този пазар е динамичен трябва да прозвънявате офертите ежедневно в непредвидимо дълъг период от време, оглед евентуално на една трета от тях и много е възможно да се окажете на изходна позиция. Повярвайте ни – това го правим от 20 години и знаем за какво става въпрос.Чрез познати и приятели. Вие на колко от приятелите и познатите си сте наели или отдали под наем имот?

Съвсем естествено е да Ви посъветваме да ползвате услугите на агенция за недвижими имоти. Изборът на такава оставяме на Вас – чрез препоръка, Интернет, лично посещение с пряк контакт и впечатления…. На първо място пестите време, енергия, излишни емоции. На второ място, но не и по значение – имате сигурност, че ще дадете под наем/наемете, при това на възможно най-добрата пазарна цена, във възможно най-къс срок със съответната законова защита и правни гаранции по договора за наем, който ще сключите. И ОЩЕ.

АКО СТЕ НАЕМОДАТЕЛ

• Приемете факта, че Вие сте в по-неизгодна позиция. Особено ако сте наемодател за първи път. На практика с договора за наем Вие предавате владението на трето лице. Никой не може да Ви гарантира за морала, коректността и хигиенната култура на наемателя. Единствената Ви защита е договор за наем с предвидени в него всички възможни казуси, които биха възникнали по времето на срока на договора. Всички договори за наем се сключват на база изискванията на Закона за Задълженията и Договорите. Вашият договор е необходимо да отрази максимално пълно и точмно спецификата на Вашия имот и условия за отдаване под наем.

• Сключете договор за поръчка за отдаване под наем с избрания от Вас посредник. Много често наемодателите изповядват верую, че колкото повече фирми предлагат имота , толкова вероятността да се даде бързо и изгодно под наем е по-голяма. Напълно погрешно. Наемателят на имота Ви е един! Пазарът на недвижими имоти е един. Реалният наемател на Вашия имот сам или чрез агенция винаги ще стигне до Вашия имот. Ако посредникът е един той ще Ви уведоми и договори условия по сделката. По време на срока на договора посредникът може да Ви бъде изключително полезен при възникнал проблем, бидейки запознат с правата и задълженията на страните по договора и на база практиката в наемните отношения. Преди изтичане срока на договора ще започне своевременно да Ви търси нов наемател.

• Ако не живеете в населеното място, където се намира имотът Ви – сключете договор за Управление. Поради ефективността си този начин на стопанисване става все по-популярен на пазара на наемните отношения на недвижимата собственост през последните години и в България. Такъв договор може да сключите и в нашата агенция. Условията ни са посочени в „Управление”.


АКО СТЕ НАЕМАТЕЛ

• Направете реална оценка на бюджета, който може да си позволите. Към наемната цена следва да имате предвид, че обичайно всички консумативи и текущи ремонти са за сметка на наемателя. Попитайте за ДДС, ако наемодателят е данъчно регистрирано лице.

• Срок и цел на наемане. Целта определя локацията и вида на имота: ако е жилище – вид, разпределение, етаж, панорама, обзавеждане и оборудване. Ако е търговски обект или офис – локация, човеко или авто поток, вид дейност, възможност за паркиране.

• Водещ критерий – с кое няма да направите компромис: локация, вид, състояние, наемна цена. Трябва да бъдете напълно наясно, че винаги се прави компромис. Подгответе се да оцените качествата на имота и да приемете недостатъците му!

И най-вече: Доверете се на избрания от вас посредник! Не може да отидете на лекар и без да опишете пълно и точно състоянието си да очаквате правилна диагноза и ефективно лечение. Така е и при нас. Ако не приемем имота Ви като наш собствен или не възприемем Вашето желание за наем като наше – не можем да Ви помогнем. Затова – опитайте се максимално да ни се доверите.